Russische atleten mogen niet deelnemen aan de wereldkampioenschappen indoor, komend voorjaar in het Amerikaanse Portland. 

Dat meldt persbureau Reuters donderdag op basis van anonieme bronnen.

De internationale atletiekfederatie IAAF legde Rusland vorige week al een voorlopige schorsing op, nadat het wereldantidopingbureau WADA in een uitgebreid rapport systematisch dopinggebruik had blootgelegd.

IAAF-voorzitter Sebastian Coe zei donderdag slechts dat Rusland de problemen rond antidoping serieus moet aanpakken, wil het voldoen aan de criteria die vereist zijn om terug te keren in competitie.

''Om alle schone sporters te beschermen is er pas sprake van een terugkeer als aan alle eisen is voldaan en als duidelijk is dat dat ook in de toekomst zo blijft'', zei Coe, die aangaf dat de Russen aan vijf principes moeten voldoen om de goedkeuring te krijgen van het inspectieteam van de IAAF.

Maatregelen

Zo moet Rusland maatregelen nemen tegen bij doping betrokken atleten en een werkend antidopingbureau en antidopingprogramma opzetten.

Daarbij moet het land de WADA-code naleven en moeten atleten worden afgeschrikt door de distributie van verboden prestatiebevorderende middelen strafbaar te maken. Landen zoals Spanje, Duitsland en Italië hebben al een dopingwet.

Organisatoren van de WK (17-20 maart) onthielden zich van commentaar in afwachting van een officiële mededeling van de atletiekbond.