De Spaanse atlete Marta Dominguez moet haar wereldtitel steeplechase uit 2009 inleveren en wordt voor drie jaar geschorst wegens afwijkingen in haar biologisch paspoort die duiden op doping. 

De nu 40-jarige Dominguez was door de atletiekbond van haar vaderland vrijgesproken, waarop de internationale bond IAAF beroep aantekende bij het CAS.

Die deed donderdag uitspraak in het nadeel van de Spaanse atlete, die al eerder een punt zette achter haar loopbaan.

De Spaanse atletiekbond RFEA, waarvan Dominguez voormalig vicevoorzitter is, had de waarden in haar bloedpaspoort als onbetrouwbaar bestempeld en tot vrijspraak besloten nadat ze eerder door de IAAF in juli 2013 voor vier jaar was geschorst.

Zowel de IAAF als wereldantidopingbureau WADA ging tegen dat besluit in beroep. Het CAS oordeelde dat geen van de verklaringen die de RFEA en Dominguez opvoerden voldoende waren om de dopingverdenking weg te nemen. Ook haar resultaten tussen augustus 2009 en juli 2013 worden geschrapt.

Parlementsverkiezingen

Dominguez, een van de succesvolste en populairste atletes van Spanje, was onlangs geschrapt van de kandidatenlijst van de conservatieve partij Partido Popular voor de parlementsverkiezingen van 20 december.

De krant El País vermoedde dat dat te maken had met de naderende uitspraak van het CAS.