Finnzeiler Pieter-Jan Postma begint zaterdag in Nieuw-Zeeland vol goede moed aan het WK. Hij hoopt zich daar te plaatsen voor de Olympische Spelen van volgend jaar.

''Ik ben hier nu vijf weken. Ik heb eerder deze week nog wel drie dagen rust genomen om te herstellen. Ik ben er klaar voor. Laat dat WK maar komen'', liet hij strijdlustig weten.

De ervaren Fries wil voor de kust van Takapuna, vlak bij Auckland, voor de vierde keer in zijn loopbaan op het podium belanden tijdens de wereldtitelstrijd.

Met een nieuwe WK-medaille, na het zilver in Cascais (2007) en Perth (2011) en het brons in Tallinn (2013), stelt hij zijn deelname in Rio de Janeiro definitief veilig.

Postma (33) heeft met de tweede plaats eerder dit jaar bij het olympisch testtoernooi in Rio al voldaan aan de norm van sportkoepel NOC*NSF. Hij moet echter nog wel namens Nederland een olympisch startbewijs bij de internationale zeilfederatie verdienen.

Bij de WK liggen vier tickets voor Rio klaar op de geschoonde lijst. Dertien landen zijn al zeker van olympische deelname.