Rusland is volgens de minister van Sportzaken Vitali Moetko bereid om het eigen antidopingbureau RUSADA volledig te hervormen.

"Ik ben er klaar voor om nu in een vliegtuig te stappen en naar iedere plek op aarde te vliegen om een dialoog te beginnen met specialisten van het WADA", vertelt Moetko donderdag aan het Russische persbureau Tass.

Het wereldantidopingagentschap schorste RUSADA woensdag op de jaarlijkse vergadering in Colorado Springs, nadat eerder deze maand uit een onderzoek door een speciale commissie van het WADA bleek dat atleten uit Rusland systematisch doping hebben gebruikt.

Eerder kreeg de Russische atletiekbond ARAF daarom al een voorlopige schorsing van drie maanden van de internationale atletiekbond IAAF.

"We zijn bedroefd door het besluit van het WADA, maar we respecteren het", aldus Moetko. "We zijn er klaar voor om per direct te beginnen met het doorvoeren van de aanbevelingen van het WADA. We hebben nu een stappenplan nodig om de problemen op te lossen."

Dopinglaboratorium

Een ander gevolg van het geruchtmakende onderzoek onder leiding van voormalig WADA-voorzitter Dick Pound was dat het antidopinglaboratorium in Moskou zijn accreditatie kwijtraakte, omdat het niet onafhankelijk zou kunnen opereren.

Moetko's adviseur Natalia Zhelanova meldt donderdag dat Rusland zal vragen of het WADA een versnelde procedure kan volgen om het laboratorium weer een accreditatie te geven.

"Volgens de Russische wet zal de geldkraan nu volledig worden dichtgedraaid en dat zorgt ervoor dat we onze zeer gekwalificeerde medewerkers zullen verliezen", stelt Zhelanova. "Dat zal zorgen voor een verzwakking van het antidopingprogramma in Rusland."

Atleten

Verschillende sporters die aanwezig waren bij de vergadering van het WADA stelden juist dat het onderzoek van het wereldantidopingagentschap ook uitgebreid moeten naar andere sporten dan atletiek.

"We moeten erkennen dat er een systematisch beleid is in Rusland dat atleten uit alle takken van sport beïnvloedt", vertelde oud-langlaufster Beckie Scott aan het AP.

De Canadese, lid van de atletencommissie van het WADA, eindigde bij de Winterspelen van 2002 als derde op de 5 kilometer, maar kreeg later alsnog goud toegewezen omdat de twee Russische langlaufsters voor haar werden geschorst voor dopinggebruik.

"Die dag had nog specialer voor mij kunnen zijn als ik het niet op moest nemen tegen een heleboel gedrogeerde sporters. En ik denk niet dat er veel veranderd is in de tussentijd."

WADA-president Craid Reedie toonde zich bereid om het onderzoek uit te breiden, maar hij benadrukte dat zijn organisatie dan wel meer geld nodig heeft.