Golfer Joost Luiten heeft een voortvarende start gemaakt op het slottoernooi van de Europese Tour in Dubai.

Hij ging donderdag op de banen van Jumeirah rond in 69 slagen, drie onder het baangemiddelde.

Luiten begon met een bogey op de eerste hole, maar herstelde zich met vier birdies. Hij staat met zijn score gedeeld veertiende, op drie slagen van de koplopers Marcus Fraser, Ian Poulter, Andy Sullivan en Martin Kaymer.

Rory McIlroy, die aan de leiding staat in de 'Race to Dubai', liep een eerste ronde van 68 slagen.

"Een mooi begin van de week'', zei Luiten. "Min drie is een goede score, ik ben tevreden.''

1,2 miljoen euro

Op de Jumeirah Golf Estates doen zestig golfers mee aan de finale van de Europese Tour. Voor de winnaar ligt ruim 1,2 miljoen euro klaar. Luiten heeft goede herinneringen aan Dubai. Vorig jaar werd hij negende, in 2013 vierde.

Dit seizoen vallen de prestaties van de 29-jarige Nederlander wat tegen, maar hij hoopt zijn jaar goed af te sluiten in het emiraat.

Europese Tour

Reinier Saxton, Wil Besseling en Maarten Lafeber wisten zich in Girona op de laatste dag van de qualifying school niet te kwalificeren voor het Europese hoofdcircuit.

Het trio eindigde buiten de top 25 en greep daardoor naast het begeerde deelnemersticket. Luiten blijft komend seizoen daardoor de enige Nederlander op de Europese Tour. 

Van de drie Nederlanders in de eindfase van het kwalificatietoernooi had Saxton na zes ronden met 425 slagen slagen de beste score. Daarmee kwam hij uit op de 47e plaats.

Besseling belandde op 426 slagen en Lafeber op 435.