Aanvoerder Richie McCaw van de Nieuw-Zeelandse rugbyers heeft drie weken na de wereldtitel van de 'All Blacks' zijn succesvolle carrière beëindigd.

Dat maakte de 34-jarige McCaw donderdag bekend op een persconferentie in Wellington.

De drievoudig winnaar van de titel wereldspeler van het jaar kwam veertien jaar uit voor het nationale team van Nieuw-Zeeland. In die periode speelde hij een recordaantal van 148 interlands, waarvan er liefst 131 gewonnen werden. Ook dat is een record.

McCaw, die 110 keer aanvoerder was van de 'All Blacks', leidde zijn land in 2011 en 2015 naar de wereldtitel.

Lomu

De persconferentie waarop de 'flanker' zijn afscheid aankondigde, begon met een minuut stilte ter ere van Jonah Lomu, de Nieuw-Zeelandse rugbylegende die woensdag onverwacht overleed op 40-jarige leeftijd.

McCaw, die nu helikopterpiloot hoopt te worden, is niet de eerste belangrijke speler uit het succesvolle team van Nieuw-Zeeland die afscheid heeft genomen na het WK. Onder anderen Dan Carter, man van de wedstrijd in de finale, is gestopt als international.

"Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat dit waarschijnlijk mijn laatste jaar zou zijn, maar ik wilde de deur toch altijd nog op een kier houden", aldus McCaw. "Ik vreesde dat het anders te emotioneel zou zijn in het jaar van het WK. Het voelde niet definitief tot nu."

Video: Aanvoerder Nieuw-Zeelandse rugbyers stopt