Er zijn naast Rusland nog sowieso vijf landen die niet voldoen aan bepaalde regels van het antidopingagentschap WADA.

Dat bleek woensdag tijdens de jaarlijkse vergadering van het instituut in de Verenigde Staten. Mogelijk moeten deze landen, die nu op een zwarte lijst staan, vrezen voor sancties.

Volgens de commissie die op de naleving van de regels let, laten Oekraïne, Argentinië en Bolivia bijvoorbeeld urine- en bloedstalen testen door niet-geaccrediteerde dopinglabs.

Andorra en Israël hebben bepaalde regelgeving niet overgenomen. De commissie verwacht dat op korte termijn wordt besloten hoe landen die de regels niet naleven worden aangepakt.

Nog eens zes andere landen moeten voor 18 maart 2016 hebben laten zien dat ze hun zaken wel op orde hebben. Dat zijn Frankrijk, Spanje, België, Brazilië, Mexico en Griekenland. Zij zijn op een zogenoemde 'watch-list' gezet.

Geschorst

Het Russische antidopingagentschap is door het WADA woensdagavond geschorst. In het land werd door atleten systematisch doping gebruikt, bleek eerder deze maand uit een onderzoek door een speciale commissie van het WADA.

Atletiekfederatie IAAF schorste eerder al de atletiekbond van Rusland vanwege het dopingschandaal. Voormalig WADA-preses Dick Pound, die het onderzoek naar Rusland leidde, benadrukte woensdag dat Rusland niet het enige land is met dopingperikelen en dat atletiek niet de enige besmette sport is.

"Dus laten we vooral niet de schijn ophouden dat dat zo is. We weten over Turkije, we weten over Kenia en we weten over andere landen dat er dingen niet in de haak zijn, dus het moet niet lijken dat we één land op de korrel hebben. Maar of het bestuur van het WADA wat aan deze problemen kan doen, ik weet het niet.''