Joost Luiten slaat donderdag af voor het slottoernooi van de Europese Tour in Dubai. Nederlands beste golfer heeft na een minder jaar de blik al op 2016 gericht.

"Ik heb geen topjaar gehad. Ik had er meer van verwacht en op meer gehoopt'', zegt de Rotterdammer tegen Golf.nl.

"Het is wel lekker om hier in Dubai het seizoen af te sluiten. Het is hier altijd goed weer, de golfbaan is goed en de greens zijn goed. Ik kan hier goed uit de voeten.''

De 29-jarige Luiten speelt voor de zesde keer mee bij de seizoensfinale op de Jumeirah Golf Estates, waar de beste zestig golfers de finale van de Europese Tour afwerken. Voor de winnaar van het toernooi ligt ruim 1,2 miljoen euro klaar.

Tevens wordt duidelijk wie de beste speler van het jaar op de tour van 2015 is geweest. De Noord-Ier Rory McIlroy won de zogeheten 'Race to Dubai' vorig jaar en voert ook bij het ingaan van het laatste toernooi het klassement van dit jaar aan.

Matig

Luiten werd vorig jaar negende en in 2013 zelfs vierde in Dubai. Met die klasseringen bekroonde hij twee topjaren op de Tour, maar de cijfers van dit jaar maken duidelijk dat de Nederlander een matig seizoen heeft gedraaid.

Hij eindigde vorig jaar nog als elfde in de Race to Dubai met ruim 2,1 miljoen euro prijzengeld, maar dit seizoen staat de huidige nummer 84 van de wereldranglijst vijftigste met zeven ton. Zijn vierde plaats in het Schots Open leverde hem het meeste geld op.

Luiten speelde wel beduidend minder toernooien op de Europese Tour omdat hij drie maanden in Amerika golfte. Ook daar vielen zijn uitslagen tegen.

"Het wilde allemaal net niet samenvallen dit seizoen en dat is frustrerend, maar ik blijf natuurlijk knokken voor een goed resultaat. Hopelijk lukt dat in het laatste toernooi, want mijn lagere positie op de ranglijst betekent niet dat ik niet mee kan doen om de overwinning. Als ik mijn putts maak, kan ik bovenin meedraaien.''