Usain Bolt maakt kans om voor de zesde keer in zijn carrière de prijs atleet het jaar te winnen. De 29-jarige Jamaicaan staat samen met de Amerikanen Ashton Eaton en Christian Taylor op de shortlist voor de award.

Dat maakt de internationale atletiekfederatie IAAF woensdag bekend.

Bolt won de prijs eerder in 2008, 2009, 2011, 2012 en 2013. Vorig jaar doorbrak de Franse polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie de reeks van de zesvoudig olympisch kampioen op de sprint. Alleen Hicham El Guerrouj heeft de award ook vaker dan twee keer in de wacht gesleept. De Marokkaan won de verkiezing in 2001, 2002 en 2003.

Bolt prolongeerde afgelopen augustus bij de WK atletiek in Peking zijn wereldtitels op de 100 en 200 meter en op de 4x100 meter estafette.

De 27-jarige Eaton maakt op datzelfde toernooi grote indruk door voor de tweede keer goud te winnen op de tienkamp door zijn eigen wereldrecord te verbreken.

Taylor pakte de wereldtitel bij het hinkstapspringen met een afstand van 18 meter en 21 centimeter. Daarmee noteerde de 25-jarige olympisch kampioen de tweede prestatie ooit en zat hij maar acht centimeter onder het wereldrecord van Jonathan Edwards.

Schippers

Dinsdag werd al bekend dat Dafne Schippers een van de drie kandidaten is voor de prijs atlete van het jaar.

De winnaars worden op 28 november bekendgemaakt. Het atletiekgala in Monaco waar de prijzen uitgereikt zouden worden, werd eerder al geannuleerd vanwege het omkoopschandaal rond voormalig IAAF-voorzitter Lamine Diack.