Het oplossen van het dopingprobleem in de Russische atletiek is volgens voormalig WADA-voorzitter Dick Pound 'kinderspel' voor Rusland.

Pound was leider van het onderzoeksteam dat het systematische gebruik van doping in de Russische atletiek blootlegde.

''Rusland bouwde in zeven jaar tijd voor miljarden euro's Sotsji op voor de Olympische Winterspelen van 2014. Dan is het dopingprobleem oplossen in negen maanden tijd kinderspel voor de Russen.''

De internationale atletiekfederatie heeft de Russische atletiekbond voor onbepaalde tijd geschorst, waardoor deelname van Russische atleten aan de Olympische Spelen van Rio in 2016 hoogst onzeker is.

''Er is sturing nodig van de politieke autoriteiten. Die moeten nu duidelijk maken dat het Russische antidopingbureau en het dopinglab onafhankelijk zijn. Iedereen die daar niet aan meewerkt, moet vertrekken'', zegt Pound.

Coaches

Hetzelfde geldt volgens Pound voor de coaches, die volgens het rapport atleten aanzetten tot dopinggebruik. ''Zeg tegen de trainers dat het oude Sovjet-systeem nu voorbij is en dat het over en uit is met deze werkwijze. Zo niet, daar is het gat van de deur'', aldus Pound.

''Ik weet ook wel dat je in negen maanden tijd een cultuur niet kunt veranderen, maar met daadkrachtig optreden kun je wel het beoogde resultaat bereiken.''