De Nieuw-Zeelandse rugbylegende Jonah Lomu is woensdag op 40-jarige leeftijd overleden. Hij wordt beschouwd als de eerste superster in het huidige professionele rugby.

De grootheid van de 'All Blacks' kampte al langer met nierproblemen, waardoor hij in 2002 een punt achter zijn carrière moest zetten.

In 2004 onderging Lomu een niertransplantatie, maar in augustus vertelde hij aan The Daily Mail dat het orgaan sinds 2011 niet meer functioneerde. Sindsdien moest hij dialyse ondergaan en hoopte hij op een tweede transplantatie.

De vader van twee zoons was dinsdag pas teruggekomen in Nieuw-Zeeland, nadat hij vanwege het WK rugby enkele weken in Groot-Brittannië had doorgebracht. Woordvoerder John Mayhew van de familie van de oud-rugbyer vertelde op de Nieuw-Zeelandse televisiezender TV3 dat het overlijden van Lomu "compleet onverwacht" kwam.

De Nieuw-Zeelandse rugbybond zegt "geschokt en diepbedroefd" te zijn om Lomu's dood. "Jonah was een legende in onze sport en zeer populair bij rugbyfans over de hele wereld", aldus voorzitter Steve Tew van de bond. "We zijn sprakeloos."

De Nieuw-Zeelandse minister-president John Key meldde in een reactie dat "de gedachten van het hele land bij de familie van Lomu zijn".

37 tries

Lomu speelde tussen 1994 en 2002 63 wedstrijden voor Nieuw-Zeeland waarin hij 37 tries scoorde.

De 1.96 meter lange 'winger' kende zijn doorbraak bij het WK van 1995 in Zuid-Afrika, waar hij vooral indruk maakte met vier tries in de halve finale tegen Engeland (45-29 zege). In de finale verloor Nieuw-Zeeland echter van Zuid-Afrika.

Ook in 1999 greep Lomu met de All Blacks naast de wereldtitel. Met vijftien tries geldt hij wel als topscorer aller tijden van het wereldkampioenschap rugby. Dat aantal werd vorige maand bij het laatste WK geëvenaard door de Zuid-Afrikaan Bryan Habana.

In 2007 werd Lomu opgenomen in de Rugby Hall of Fame.

Video: Rugbylegende Jonah Lomu overleden