Russische atleten verdienen het niet om volgend jaar deel te nemen aan de Olympische Spelen in Rio. Dat vindt het iNADO, de overkoepelende organisatie van nationale antidopingbureaus, waar ook de Nederlandse Dopingautoriteit bij is aangesloten.

De organisatie kwam maandag in het Amerikaanse Colorado Springs bijeen en besprak daar het rapport van het mondiale antidopingbureau WADA, dat systematisch dopinggebruik in Rusland blootlegde.

''De Russische atletiekbond is niet in staat gebleken schone sporters naar de Spelen uit te zenden'', aldus het iNADO in een verklaring.

''Er is een sterk afschrikkende boodschap nodig en die moet luiden dat nationale federaties niet op het allerhoogste sportniveau mogen deelnemen als de antidopingregels bewust worden ondermijnd.''

''De Russische atletiekbond heeft bewust de regels van de sport genegeerd en daarmee alle Russische atleten bezoedeld.''

Hervormingen

De Russische atletiekbond werd vrijdag voorlopig voor drie maanden geschorst door de internationale atletiekfederatie IAAF vanwege het systematische dopinggebruik in het land.

Minister van Sportzaken Vitali Moetko sprak de verwachting uit dat de schorsing niet langer dan drie maanden zal duren omdat er al hervormingen zijn ingezet.

Tragedie

Voorzitter David Kenworthy van het iNADO betwijfelt echter of de situatie snel verbetert. "De corruptie in de Russische atletiek is een tragedie voor de sport en voor alle atleten die hun sport zonder doping beoefenen."

"Het versterkt de noodzaak om het werk tegen doping uit te laten voeren door instanties die onafhankelijk zijn van sportbonden en regeringen. We moeten alles in het werk stellen om schone atleten te beschermen."

Fredericks

De voormalige topsprinter Frank Fredericks is de opvallendste naam in het inspectieteam van de internationale atletiekfederatie dat in de komende maanden toeziet op het antidopingbeleid in Rusland.

De IAAF maakte dinsdag het vijfkoppige team bekend onder aanvoering van de Noorse antidopingexpert Rune Andersen.

Namibiër Fredericks (48), die vier keer een zilveren medaille veroverde op Olympische Spelen, is bestuurslid van de IAAF en voorzitter van de atletencommissie van de IAAF. Hij is ook lid van het Internationaal Olympisch Comité.