Terwijl de sportbonden maandag bij de algemene ledenvergadering van NOC*NSF akkoord gingen met de begroting voor 2016 en voorzitter André Bolhuis een nieuwe termijn als voorzitter kreeg, overheersten sombere cijfers.

Er zal opnieuw vijf miljoen euro meer uitgaan dat er binnenkomt. Dat wordt aangevuld uit het reservepotje dat steeds leger raakt. Zoals eerder al in het bestedingsplan vastgelegd, gaat de topsport er tien procent op achteruit.

Gevolgen zijn onder meer een versobering van het Sportgala, een daling van de medaillebonussen en het ontbreken van een zogenoemd high performance center in Rio, drie jaar geleden nog vol trots geïntroduceerd bij de Spelen in Londen.

Technisch directeur Maurits Hendriks presenteerde in maart nog de gevonden locatie in Rio, waar sporters extra faciliteiten zouden hebben om te trainen, te evalueren en analyseren met behulp van video en familie of privécoaches te ontmoeten.

Vluchtelingen

NOC*NSF mag wel 100.000 dollar besteden aan sportactiviteiten voor vluchtelingen. Dat bedrag is beschikbaar gesteld door het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat wereldwijd twee miljoen dollar verdeelde.

Over de invulling zal onder meer worden gesproken met vertegenwoordigers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ook wil NOC*NSF vluchtelingen die mogelijk in aanmerking komen voor olympische deelname faciliteiten bieden op Papendal.

''Onder de vluchtelingen bevinden zich ook zeer getalenteerde sporters die onder normale omstandigheden kans zouden maken op deelname in Rio. Wij hebben het IOC aangeboden om sportcentrum Papendal in te zetten om sporters bij te staan die als vluchteling in Rio onder olympische vlag willen meedoen'', vertelde voorzitter Bolhuis.

Erepenning

Oud-voorzitter Dolf Segaar van de Dopingautoriteit werd bij de ledenvergadering van NOC*NSF beloond met de erepenning van de sportkoepel. Segaar werd geroemd om zijn inzet voor het antidopingbeleid in Nederland.

Hij was in 2000 de eerste voorzitter van de Auditcommissie Doping van NOC*NSF en zat vanaf 2006 in het bestuur van de Dopingautoriteit, waarvan de laatste jaren als voorzitter. Eerder dit jaar trad hij af.

De erepenning ging eerder naar onder anderen oud-schaatser Leo Visser, voormalig bondsarts Frits Kessel, oud-volleybalcoach en technisch directeur NOC*NSF Joop Alberda.

Met een minuut stilte herdachten bestuur en leden van NOC*NSF maandag voorafgaand aan de algemene vergadering de slachtoffers van de terreurdaden in Parijs.