Russische atleten hebben maandag bij de internationale atletiekbond IAAF protest aangetekend tegen de opgelegde schorsing van Russische atleten voor alle internationale toernooien.

De IAAF besloot daar vrijdag toe nadat het mondiale antidopingbureau WADA in een rapport concludeerde dat in Rusland de afgelopen jaren sprake was van systematische dopingpraktijken.

De atleten vinden de collectieve straf, die ook geldt voor de Olympische Spelen van 2016, oneerlijk.

''Waarom zouden schone atleten gestraft moeten worden voor de fouten van anderen?'', zei Jelena Isinbajeva, wereldrecordhoudster in het polsstokhoogspringen. ''De IAAF moet objectief kijken naar de individuele gevallen."

Mocht de IAAF vasthouden aan een schorsing van Rusland, dan kunnen atleten mogelijk wel onder de olympische vlag op de Spelen uitkomen. ''Daarover wordt gesproken, maar momenteel weet niemand zeker of dat kan.''

Alexander Zhoekov, voorzitter van het Russische olympisch comité, zegde zaterdag toe dat zijn comité de hervormingen binnen de Russische atletiekwereld coördineert en ook het onderzoek naar het dopinggebruik regelt.