Van Gerwen heeft zondagavond voor het eerst in zijn loopbaan de Grand Slam of Darts op zijn naam geschreven. De Brabander was in de finale met 16-13 te sterk voor Phil Taylor.

De Grand Slam of Darts was het enige toernooi dat Van Gerwen nog nooit had gewonnen. Taylor veroverde vorig jaar de titel.

De 26-jarige Van Gerwen liet op weg naar de finale geen spaan heel van zijn tegenstanders, maar van die ijzersterke vorm was in de beginfase van de finale niets te zien. Dat kwam mede door de uitstekend gooiende Taylor, die de eerste leg direct begon met 180 en daarmee de toon zette.

Taylor haalde een hoog gemiddelde en brak zijn Nederlandse opponent al in de tweede leg. Die voorsprong hield hij lang vast en bouwde hij zelfs uit.

Van Gerwen, die in het begin erg veel moeite had met het raken van de dubbels, miste op 6-3 vijf pijlen om zijn eigen leg binnen te slepen en zag Taylor knap 106 uitgooien voor 7-3.

Omslag

Die tiende leg bleek het begin van de omslag voor Van Gerwen, die beter begon te gooien en optimaal profiteerde van het feit dat Taylor steeds meer moeite had om de dubbels te raken. Hij miste maar liefst tien dubbels op rij.

Van Gerwen brak zijn opponent en kwam zo terug tot 7-4. Taylor leek daardoor van zijn stuk gebracht, terwijl de Nederlander steeds meer vertrouwen kreeg. Van Gerwen veroverde vervolgens maar liefst zes legs op rij en knokte zich helemaal terug in de wedstrijd: 11-9.

Daarna ging het lang gelijkop en maakten beide darters veel fouten, vooral op het gebied van de dubbels. In de slotfase bereikten de gemiddelden weer bijzonder knappe hoogtes, maar hield Van Gerwen de voorsprong vast. Hij sleepte zijn eerste titel bij de Grand Slam of Darts en het bijbehorende prijzengeld van 140.000 euro binnen.