De ethische commissie van de internationale atletiekfederatie IAAF is een onderzoek gestart naar beschuldigingen van corruptie aan het adres van het Keniaanse bestuurslid David Okeyo.

Dat meldt de IAAF zondag in een verklaring.

"De IAAF was zich niet bewust van het Keniaanse onderzoek naar meneer Okeyo en de informatie is nu direct doorgespeeld naar onze onafhankelijke ethische commissie", schrijft de internationale atletiekbond.

De Britse krant The Sunday Times berichtte eerder op de dag dat Okeyo samen met twee andere hoge officials van de Keniaanse atletiekbond (AK) zo'n 650.000 euro van een sponsordeal van Nike met de bond zou hebben achterovergedrukt.

Okeyo spreekt de beschuldigingen tegen en zegt dat hij hij meewerkt aan het onderzoek. Een woordvoerder van Nike vertelde aan The Sunday Times dat het de verwachting en de bedoeling was dat de sponsorgelden door de Keniaanse bond zouden worden gebruikt om "teams en atleten te steunen".

Okeyo is de vicevoorzitter van de AK. Hij werd afgelopen augustus bij de WK atletiek in Peking als bestuurslid van de IAAF verkozen voor een termijn van vier jaar.

Diack

De Keniaanse bond is de afgelopen maanden al onder druk gekomen door verschillende dopingzaken.

Het IAAF-bestuur, waarvan Okeyo deel uitmaakt, besloot vrijdag nog om de Russische atletiekbond een voorlopige schorsing op te leggen vanwege grootschalig en systematische dopinggebruik in dat land.

Die straf kwam twee weken nadat bekend werd dat voormalig IAAF-voorzitter Lamine Diack voor meer dan een miljoen euro aan smeergeld zou hebben aangenomen om dopinggebruik van Russische atleten te verdoezelen.