Phil Taylor en Michael van Gerwen duelleren later op zondag om de titel op het prestigieuze Grand Slam of Darts in Wolverhampton.

Titelverdediger Taylor rekende met 16-12 af met Raymond van Barneveld, terwijl Van Gerwen geen moment in verlegenheid werd gebracht door de Brit Michael Smith: 16-6.

Van Barneveld koesterde alleen in de beginfase een voorsprong tegen Taylor. De Brit knokte zich eerst naast en vervolgens langs de Nederlander.

Steeds bedroeg de marge drie à vier legs in het voordeel van Taylor. Telkens als Van Barneveld leek terug te komen, schakelde de Engelsman een tandje bij.

Taylor sloot af met een twaalfdarter, nadat hij die leg was begonnen met zijn elfde 180'er. Opvallend was dat beide meervoudige wereldkampioenen moeite hadden met de dubbels; Van Barneveld scoorde 44% op zijn 'checkouts (12 uit 27), terwijl zijn Engelse rivaal liefst 27 van zijn 43 dubbels miste (37%).

102 gemiddeld

Eerder op de dag liet Van Gerwen geen spaan heel van Smith. De Brabander schoot uit de startblokken; binnen een mum van tijd keek Smith tegen een 8-2 achterstand aan.

De Engelsman snoepte daarna nog wel wat legs af van de Nederlander, maar spannend werd het nooit.

De 26-jarige Van Gerwen, die acht keer een 180 noteerde en uitkwam op een gemiddelde van ruim 102 met drie pijlen, sloot in stijl af door in de 22e en laatste leg 170 uit te gooien.

De Grand Slam of Darts is de enige hoofdprijs die nog ontbreekt op de erelijst van Van Gerwen. Van Barneveld won het toernooi in 2012 door zijn jongere landgenoot in de finale met 16-14 te verslaan.