De Nederlandse honkballers hebben zondag de groepsfase van de Premier 12 afgesloten op een derde plek door een nederlaag tegen de ongeslagen poulewinnaar Canada.

De ploeg van bondscoach Hensley Meulens moest in het vrijwel lege Intercontinental-stadion van Taichung in Taiwan met 3-1 buigen voor de Canadezen, die zich zo verzekerden van de eerste plaats in de groep op het officieuze WK.

Oranje had zich zaterdag door een overwinning op Puerto Rico al gekwalificeerd voor de kwartfinales. Omdat Cuba zijn laatste groepsduel won van Italië (2-1), eindigt Nederland op de derde plek in de groep en neemt de ploeg het maandag in de strijd om een plek in de halve finales op tegen de Verenigde Staten, de nummer twee uit groep B.

Het Nederlands Koninkrijksteam incasseerde de tweede nederlaag op het toernooi met de twaalf beste landen van de wereld. De wereldkampioen van 2011 ging eerder onderuit tegen Cuba (5-6).

Markwell

Diegomar Markwell was voldoende hersteld van de blessure die hij in de openingswedstrijd tegen Taiwan (7-4 zege) opliep om zijn tweede duel als startende werper te spelen.

De ervaren linkshander stond de Canadese ploeg in de eerste vier innings geen enkele honkslag toe en hield de Noord-Amerikanen in de eerste vijf innings van scoren af, maar kwam in de zesde Canadese slagbeurt in de problemen.

Eerste honkman Jordan Lennerton sloeg met een tweehonkslag twee punten binnen, waarna Juan Carlos Sulbaran op de heuvel kwam voor Oranje. De 26-jarige werper uit Willemstad haalde Nederland in de zesde inning uit de problemen, maar moest in inning acht een homerun toestaan aan openingsslagman Sean Jamieson (3-1).

De ploeg van Meulens had het aan slag erg lastig met de Canadese startende werper Chris Leroux. Die kreeg vijf honkslagen tegen - waarvan twee voor korte stop Carlton Daal - maar alleen linksvelder Chris Garia wist in de zesde inning te scoren na een tweehonkslag van Wladimir Balentien.

De Canadese 'closer' Dustin Molleken gooide de wedstrijd in de negende inning definitief in het slot door Curt Smith, Kalian Sams en Shawn Zarraga met drie slag aan de kant te zetten.