Volgens Vadim Zelitsjenok, de vertrekkende voorzitter van de Russische atletiekbond, heeft de internationale atletiekbond IAAF zijn federatie vooral geschorst om de aandacht af te leiden van de eigen problemen.

Een onderzoeksbureau van het mondiale antidopingbureau WADA bracht maandag het eerste deel van een rapport over doping in de Russische atletiekwereld naar buiten, voor het einde van dit jaar volgt waarschijnlijk deel twee.

Daarin gaat het vooral over de rol van de IAAF.

"We hebben begrepen dat het tweede rapport de IAAF een flinke klap gaat geven'', zei Zelitsjenok zondag tegen staatspersbureau R-Sport.

''Dat verklaart deels waarom de federatie zo'n ingrijpende beslissing heeft genomen over de Russische atletiek. Dat is bedoeld om de aandacht van de IAAF af te leiden.''

Hervormingen

De Russische atletiekbond werd vrijdag voorlopig voor drie maanden geschorst door de IAAF vanwege het systematische dopinggebruik in het land.

Alexander Zhoekov, voorzitter van het Russische olympisch comité, zegde zaterdag toe dat zijn comité de hervormingen binnen de Russische atletiekwereld coördineert en ook het onderzoek naar het dopinggebruik regelt.