Voorzitter Sebastian Coe van de internationale atletiekfederatie (IAAF) vreest voor de toekomst van de atletiek als het dopinggebruik niet kan worden uitgebannen in de sport.

De Russische atletiekbond werd vrijdag voorlopig voor drie maanden geschorst door de IAAF vanwege het systematische dopinggebruik in het land.

Volgens Coe was de maatregel noodzakelijk omdat het anders "onwaarschijnlijk was geweest dat er nog een toekomst was geweest voor atletiek. Het was de zwaarste sanctie die we konden opleggen", schrijft hij in zijn column in de Sunday Telegraph.

22 van de 24 aanwezige IAAF-bestuursleden stemden er vrijdag voor het schorsen van Rusland. Eén lid stemde tegen.

Horrorshow

Coe, die pas sinds augustus voorzitter is van de IAAF, stelt dat de crisis in de atletiek een "horrorshow" is geweest. De Engelsman denkt dat de atletiekfederatie meer had moeten doen in de strijd tegen doping.

"De beste manier om schone atleten te beschermen, is hen standvastig te steunen en niet alleen in woorden. We moeten structuren creëren die de atleten altijd helpen en dat hebben we in het verleden niet gedaan. Ook mijn organisatie niet."

"De manier waarop naar anti-doping werd gekeken heeft hen in de steek gelaten. Waren de muren te hoog in veel van onze organisaties om grondig onderzoek te doen naar aantijgingen? Zeer waarschijnlijk is 'ja' ons ongemakkelijke antwoord", aldus Coe.