Rusland heeft nieuwe verkiezingen aangekondigd voor het leiderschap van de nationale atletiekbond. Binnen drie maanden moet de leiding zijn vervangen, zei het ministerie van Sportzaken tegen persbureau Tass.

De Russische atletiekbond kreeg vrijdag een voorlopige schorsing van drie maanden opgelegd door de internationale federatie IAAF. De sanctie volgde na een rapport van een onderzoekscommissie van het mondiale antidopinbureau WADA, dat systematisch dopinggebruik in Rusland blootlegde.

De huidige baas van de Russische atletiekfederatie, Vadim Zelitsjenok, zal zich niet mengen in de strijd om het voorzitterschap. ''Ik blijf tot aan de verkiezingen, maar ik zal me niet opnieuw beschikbaar stellen'', zei hij tegen persbureau Ria Novosti.

Zelitsjenok noemde de schorsing van zijn bond door de IAAF een te zware sanctie, maar zei ook dat Rusland er alles aan doet om de zaken recht te zetten. ''Het belangrijkste is dat onze atleten weer zo snel mogelijk aan internationale wedstrijden kunnen meedoen."

Rio

Het Russische olympisch comité meldde dat er al een overeenkomst is bereikt met het IOC over de aanpak van het grote dopingprobleem in het land.

''Iedereen die betrokken was bij het gebruik van verboden middelen, moet volledige verantwoordelijkheid dragen. We zijn ervan overtuigd dat eerlijke atleten moeten meedoen aan de Olympische Spelen in Rio.''

Alexander Zhoekov, voorzitter van het Russische olympisch comité, zegde toe dat zijn comité de hervormingen binnen de Russische atletiekwereld coördineert en ook het onderzoek naar het dopinggebruik regelt.

De Russische minister van Sportzaken Vitali Moetko liet eerder op zaterdag al weten dat hij verwacht dat de dopingschorsing van Russische atleten niet langer dan drie maanden zal duren.