De Nederlandse honkballers hebben zich met een zege op Puerto Rico geplaatst voor de kwartfinales van de Premier 12, het officieuze WK. De ploeg van bondscoach Hensley Meulens won zaterdag in Taiwan met 11-7.

Oranje speelt zondag nog tegen Canada, maar een plek bij de eerste vier in de groep is verzekerd.

'Team Kingdom of the Netherlands' won eerder in het prestigieuze toernooi van Taiwan (7-4) en Italië (16-1) en leed een nipte nederlaag tegen Cuba (5-6).

Nederland stond tegen Puerto Rico na twee innings al met 8-0 voor en liep in de vijfde inning uit naar 9-1 dankzij de tweede homerun van Randolp Oduber, die zich in Taiwan heeft ontpopt als de gevaarlijkste slagman van Oranje.

De tegenstander kwam geleidelijk terug in de wedstrijd en na acht innings was de stand 9-7. In de negende en laatste inning liep Oranje weer uit naar 11-7.

Shawn Zarraga hielp met een rake klap Curt Smith en Kalian Sams over de thuisplaat. In totaal kwam de Nederlandse ploeg tot zestien honkslagen, tegen twaalf voor Puerto Rico.

Martis

Shairon Martis was startend werper bij Oranje en hij hield vijf innings lang de Puerto Ricanen keuring in bedwang.

Meulens stuurde daarna nog vijf werpers naar de heuvel: Orlando Yntema, Jim Ploeger, Wendell Floranus, Bayron Cornelisse en Loek van Mil.