Het Nederlandse bestuurslid Sylvia Barlag van de internationale atletiekfederatie IAAF stelt dat Rusland nu aan zet is om te bewijzen dat het de grote dopingproblemen in de atletiek het hoofd kan bieden.

"Ze krijgen nu de kans om te bewijzen dat er dingen zijn veranderd. Ik heb ook wel het idee dat ze daar mee bezig zijn, dat ze zaken echt willen veranden", zegt Barlag tegen de NOS.

De mondiale atletiekbond legde de Russche atletiekfederatie vrijdag een voorlopige schorsing op vanwege de jarenlange, systematische dopingpraktijken die aan het licht kwamen in het vernietigende WADA-rapport.

De 24 bestuursleden vergaderden telefonisch en brachten hun stem uit: 22 stemden voor de schorsing, die inhoudt dat Russische atleten niet aan internationale wedstrijden mogen meedoen.

​"Ik denk dat dit de wal is die het schip keert", zegt Barlag. "Ik hoop dat Rusland kan bewijzen dat ze het voortaan netjes zullen doen. En het is niet aan Rusland om zichzelf te controleren, maar aan ons."

"De komende maand gaat een commissie aan de slag bij de Russische bond. Als de Russen niet doen wat nodig is, dan zou het ultieme resultaat kunnen zijn dat ze niet meedoen aan de Olympische Spelen."