Het bestuur van de internationale atletiekfederatie IAAF heeft de Russische atletiekbond (ARAF) een voorlopige schorsing opgelegd vanwege grootschalig dopinggebruik van Russische atleten.

Het IAAF-bestuur kwam vrijdagavond voor een spoedberaad bijeen, als reactie op het vernietigende WADA-rapport van maandag over "systematische gebreken" in het Russische antidopingprogramma. Van de 24 aanwezige bestuursleden stemden er 22 voor het schorsen van Rusland. Eén lid stemde tegen.

Het besluit van vrijdagavond betekent dat alle Russische atleten voorlopig worden uitgesloten van deelname aan IAAF-wedstrijden, waaronder de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro. Dat is in overeenstemming met het advies van de onderzoekscommissie van het wereldantidopingagentschap.

Volgens de IAAF kan er worden overgegaan tot een hoorzitting als de ARAF niet vrijwillig akkoord gaat met de voorlopige schorsing. Op die zitting kan vervolgens worden besloten tot een definitieve schorsing.

De IAAF maakt in een verklaring duidelijk dat de ARAF pas weer lid kan worden van de internationale atletiekbond als aan een "lijst van criteria" wordt voldaan. Er zal in de komende dagen een onafhankelijk inspectieteam worden opgezet, dat moet hierop moet gaan toezien.

Beschamend

"Dit is de zwaarste straf die we nu kunnen opleggen", zegt IAAF-voorzitter Sebastian Coe in een reactie. "Maar we zijn overeengekomen dat het hele systeem atleten over de hele wereld - en niet alleen in Rusland - heeft laten zakken."

"Deze hele zaak is een beschamende wake-upcall en het is duidelijk voor ons dat valsspelen op geen enkel niveau zal worden getolereerd."

"Daarom moeten de IAAF, het WADA, de nationale bonden en atleten goed naar zichzelf kijken om te kijken welke gebreken er bestaan. Deze moeten we repareren om het vertrouwen in onze sport weer opnieuw op te bouwen."

Moetko

De Russische minister van Sport Vitali Moetko vertelde voorafgaand aan het spoedberaad van de IAAF nog dat Rusland alle medewerking wil verlenen bij het verbeteren van het antidopingbeleid in zijn land.

"We zijn klaar voor hervormingen en bereid tot het oprichten van een heel nieuw antidopingbureau", aldus Moetko, die daaraan toevoegde dat Rusland niet zal schuwen strafvervolging in te stellen tegen de verantwoordelijken in het grote dopingschandaal.

Tweevoudig olympisch kampioene polsstokhoogspringen Jelena Isinbajeva pleitte er voor het besluit van de IAAF in een open brief voor dat niet alle atleten uit Rusland de dupe moeten worden van onthullingen over grootschalig dopinggebruik.

"Het zou niet eerlijk zijn om onschuldige sporters te verbannen van internationale evenementen, waaronder de Olympische Spelen", schreef de 33-jarige Russische.