In een open brief heeft tweevoudig olympisch kampioene Jelena Isinbajeva de hoop uitgesproken dat niet alle atleten uit Rusland de dupe worden van onthullingen over grootschalig dopinggebruik in haar land.

De 33-jarige polsstokhoogspringster deed op de website van de Russische atletiekbond ARAF een moreel beroep op de leiders van de internationale atletiekfederatie IAAF.

"Het zou niet eerlijk zijn om onschuldige sporters te verbannen van internationale evenementen, waaronder de Olympische Spelen'', schrijft Isinbajeva vrijdag. "Ik heb mijn hoop gevestigd op de wijsheid van de IAAF-leiders.''

De Russin wil haar glanzende carrière volgend jaar in stijl afsluiten. De olympisch kampioen van 2004 (Athene) en 2008 (Peking) mikt bij de Spelen van Rio op een verbetering van haar eigen wereldrecord van 5,06 meter.

Voor alle Russische atleten dreigt echter een schorsing, na het vernietigende WADA-rapport over systematisch gebruik van verboden middelen. Het bestuur van IAAF komt vrijdagavond voor spoedberaad bijeen, om zich te buigen over de conclusies en aanbevelingen van het mondiale antidopingbureau.

Eerlijk

Drievoudig wereldkampioene Isinbajeva benadrukt al haar prestaties 'schoon' te hebben neergezet. "Al mijn overwinningen zijn eerlijk, clean en verdiend. Ik heb altijd de antidopingregels gevolgd en doe dat nog steeds."

"De situatie in de Russische atletiekploeg is heel verdrietig, maar ik vraag jullie om niet alle atleten op dezelfde negatieve manier te behandelen'', aldus Isinbajeva in haar open brief.

"Degenen die schuldig zijn, zullen daar hun prijs voor moeten betalen. En de onschuldigen moeten de mogelijkheid hebben hun land op een waardige manier te vertegenwoordigen op de internationale sportpodia.''

Moetko

De Russische minister van Sport Vitali Moetko vertelde voorafgaand aan het spoedberaad van de IAAF dat Rusland alle medewerking wil verlenen bij het verbeteren van het antidopingbeleid in zijn land.

"We zijn klaar voor hervormingen en bereid tot het oprichten van een heel nieuw antidopingbureau", aldus Moetko, die daaraan toevoegde dat Rusland niet zal schuwen strafvervolging in te stellen tegen de verantwoordelijken in het grote dopingschandaal.

Die opmerkingen kwamen rechtstreeks van Vladimir Poetin. "We hebben duidelijke instructies gekregen van de president een gemeenschappelijk draagvlak te vinden met de internationale organisaties. Dat ga ik doen, ik zal me coöperatief opstellen. Als we iemand moeten ontslaan, dan doen we dat."