Het bestuur van de internationale atletiekfederatie IAAF houdt vrijdagavond een spoedberaad over het dopingschandaal in Rusland. 

Mogelijk valt daar al een besluit over de uitsluiting van Russische atleten van deelname aan IAAF-wedstrijden, waaronder de Olympische Spelen van 2016.

Voorzitter Sebastian Coe heeft de Russische bond gevraagd om een reactie op de ernstige beschuldigingen. Die moet uiterlijk vrijdag binnen zijn.

De druk op de 27 bestuursleden van de IAAF, onder wie de Nederlandse oud-atlete Sylvia Barlag, is enorm toegenomen. In het deze week gepubliceerde rapport van het internationale antidopingbureau WADA over grootschalige, systematische dopingpraktijken wordt voorlopige schorsing van Rusland geadviseerd.

Niet welkom

De Amerikaanse dopingbestrijder Travis Tygart was donderdag tegenover het Duitse persbureau DPA even stellig. "Russische atleten zijn niet langer welkom op de grote podia", zei hij.

Woensdag meldde de Russische president Vladimir Poetin dat zijn land er alles aan zal doen om van de dopingperikelen in de sport af te komen, maar hij benadrukte ook dat eerlijke atleten niet de dupe mogen worden.

"Sporters die nooit doping hebben aangeraakt moeten niet boeten voor sporters die wel misstanden hebben begaan", aldus Poetin.