De Russische president Vladimir Poetin zegt dat zijn land er alles aan zal doen om van de dopingperikelen in de sport af te komen, maar hij benadrukt ook dat het probleem zich niet beperkt tot Rusland.

"Dit probleem raakt niet alleen Rusland, maar als internationale organisaties met vragen komen dan moet wij ze beantwoorden", zei Poetin woensdag in Sotsji als eerste reactie op de uitkomsten van het onderzoek van het internationale antidopingagentschap WADA.

Het WADA presenteerde maandag het rapport over systematisch dopinggebruik in de Russische atletiekwereld. Een onderzoekslaboratorium in Moskou zou positieve tests verdoezelen mede door directe intimidatie en tegenwerking door de Russische staat.

Volgens Poetin verdienen de beschuldigingen de volste aandacht. "We zullen daarom een intern onderzoek uitvoeren", zei hij.

Rusland zal bovendien samenwerken met de internationale organisaties, zo kondigde Poetin aan.

Moetko

Poetin benadrukte verder dat eventuele dopingovertreders gestraft moeten worden, maar dat eerlijke atleten niet de dupe mogen worden. 

"Als iemand de regels overtreedt dan moet hij als individu gestraft worden. Sporters die nooit doping hebben aangeraakt moeten niet boeten voor sporters die wel misstanden hebben begaan."