De internationale zwemfederatie FINA haalt alle urine- en bloedmonsters van de afgelopen WK in Kazan weg uit het in opspraak geraakte dopinglaboratorium in Moskou.

De monsters worden overgebracht naar Barcelona, zo meldt de FINA woensdag.

De actie van de zwembond volgt op het vernietigende rapport van dopingagentschap WADA over systematisch dopinggebruik in de Russische atletiekwereld en de betrokkenheid van het lab in Moskou waar positieve tests werden verdoezeld.

Volgens het WADA kan het laboratorium niet onafhankelijk opereren, omdat er directe intimidatie en tegenwerking door de Russische staat plaatsvindt.

457  urinestalen

Tijdens de WK zwemmen in augustus werden 457 urinestalen en 188 bloedstalen verzameld van deelnemers. De monsters werden in Moskou geanalyseerd en opgeslagen.

FINA benadrukt dat sinds de verdenking van het lab de meeste controles van Russische zwemmers buiten wedstrijden om al plaatsvonden in het buitenland.

"Het is een moeilijke tijd voor de sport. We zijn geschokt en bedroefd door het rapport van WADA", zegt FINA-voorzitter Julio Maglione in een verklaring.