De Russische overheid heeft wereldantidopingagentschap WADA een "stappenplan" aangeboden om de beschuldigingen van grootschalig dopinggebruik in Rusland aan te pakken.

"Ik heb tegen het WADA gezegd: 'Laten we een stappenplan maken. En als we dat nakomen, kunnen we elkaar de hand schudden", zegt de Russische minister van Sport Vitali Moetko woensdag tegen persbureau Interfax.

De internationale atletiekfederatie IAAF zal vrijdag op een buitengewone vergadering beslissen of de Russische atletiekbond ARAF geschorst moet worden.

"Er staat maar één onderwerp op de agenda en dat is de deelname van Russische atleten aan wedstrijden en de status van de Russische bond", vertelde waarnemend ARAF-voorzitter Vadim Zeletsjenok woensdag aan het Russische persbureau Tass.

De vergadering is een gevolg van het rapport dat  WADA maandag presenteerde in Genève. Daarin stond het advies om de Russische atletiekbond te schorsen vanwege grootschalig dopinggebruik.

Haast

IAAF-voorzitter Sebastian Coe stelde in een eerste reactie op het rapport dat hij zo snel mogelijk toestemming wil krijgen van zijn medebestuursleden om "sancties te overwegen".

"Ik weet niet waarom er zo'n haast gemaakt wordt met deze bijeenkomst, maar er zullen wel redenen zijn", aldus Zeletsjenok, die erop wijst dat er een reguliere IAAF-vergadering gepland is voor 26 en 27 november.

"Hoe dan ook hebben we het recht om tegen elk besluit in beroep te gaan. Maar misschien wordt er wel een besluit genomen waartegen geen beroep nodig is."

Poetin

De ARAF heeft woensdag zijn reactie op het dopingrapport ingediend bij de IAAF. Volgens Zeletsjenok zijn er maar "twee of tweeënhalf" substantiële zaken die direct op zijn bond van toepassing zijn en die ze moet uitleggen

"Er is geen bewijs in het rapport voor systematische overtredingen. Er staan alleen maar slogans."

Vladimir Poetin meldde dinsdag via een woordvoerder al dat hij de beschuldigingen van door de staat gesteund dopinggebruik door Russische atleten "ongefundeerd" vindt.

De Russische president zou woensdag in gesprek gaan met de voorzitters van de Russische sportbonden, maar die bijeenkomst is volgens persbureau AP afgelast. Het Kremlin meldde dinsdag dat de vergadering al weken gepland was en niet direct over de dopingperikelen zou gaan.

Antidopinglaboratorium

Twee van de andere aanbevelingen uit het WADA-rapport zijn inmiddels al doorgevoerd.

Dinsdag werd de licentie van het antidopinglaboratorium in Moskou voorlopig ingetrokken. Volgens de commissie kan het laboratorium niet onafhankelijk opereren, omdat er directe intimidatie en tegenwerking door de Russische staat plaatsvindt.

Bovendien bevestigde een woordvoerder van de Russische minister van Sport Vitali Moetko aan Tass dat voorzitter Grigory Rodchenkov is afgetreden en dat Marina Dikunets is aangesteld als zijn tijdelijke opvolger.

Moetko stelde woensdag in gesprek met Interfax dat het Britse antidopingbeleid "nog slechter is dan het onze" als atleten bij de Spelen van Londen doping gebruikten hebben en niet betrapt zijn.