Maartje Paumen is door de nieuwe bondscoach Alyson Annan buiten de selectie gehouden voor de Hockey World League Final. De 30-jarige aanvoerder van de Nederlandse hockeysters krijgt rust.

Ook de ervaren Carlien Dirkse van den Heuvel (28) hoeft niet mee naar het Argentijnse Rosario, waar de HWL Final van 5 tot en met 13 december wordt gehouden.

"Zowel Maartje als Carlien ontbrak nog nooit in een toernooiselectie met Oranje. Maartje bijvoorbeeld speelt al twaalf jaar onafgebroken mee. Om optimaal voorbereid in Rio te zijn, heb ik besloten hen nu rust te geven", legt Annan woensdag in een persbericht uit.

"Dat ze er nu een keer niet bij zijn, is voor hen een nieuwe gewaarwording maar beiden begrijpen dat het belangrijk is rust te nemen. Tegelijkertijd geeft het mij de kans nieuwe speelsters op internationaal niveau te zien spelen."

Van de trainingsgroep die Annan half oktober uitbreidde naar 27 namen zijn ook Roos Drost, Valerie Magis, Larissa Meijer, Michelle van der Pols, Lauren Stam, Xan de Waard en Ginella Zerbo afgevallen. Van der Pols en Stam zijn nog wel aangewezen als reserves.

Spelen

Dirkse van den Heuvel en Oranje-topscorer aller tijden Paumen gaan in eerste instantie wel mee het Nederlands elftal wanneer dat op 27 november vertrekt richting Zuid-Amerika, omdat de ploeg eerst een tussenstop maakt in Rio de Janeiro om het olympische complex te bezoeken.

Annan: "Alles wat we nu doen, doen we om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de Olympische Spelen. Daarom reizen ook Dirkse van den Heuvel en Paumen met ons mee richting Brazilië. Wanneer het team vervolgens doorreist naar Argentinië, keren zij terug naar Nederland."

Ellen Hoog (204 interlands) en Naomi van As (200 interlands) zijn nu de meest ervaren speelsters in de 18-koppige selectie van Annan, die in Argentinië in een poule zit met Duitsland, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea.

De Hockey World League Final wordt het eerste toernooi onder leiding van de Australische Annan, die vorige maand werd aangesteld als de opvolger van de ontslagen Sjoerd Marijne.

Volledige selectie Oranje:

Naomi van As, Willemijn Bos, Laurien Leurink, Joyce Sombroek (Laren), Frederique Derkx, Caia van Maasakker (SCHC), Margot van Geffen, Marloes Keetels, Maartje Krekelaar, Lidewij Welten (Den Bosch), Eva de Goede, Ellen Hoog, Kelly Jonker, Kitty van Male, Jacky Schoenaker, Anne Veenendaal, Maria Verschoor (Amsterdam), Laura Nunnink (Oranje-Zwart).