Het IOC dringt er na het onthullende rapport van wereldantidopingagentschap WADA op aan dat er serieus actie wordt ondernomen zodat het de medailles van Russische dopingzondaars kan afpakken.

Het internationale olympisch comité pleit voor disciplinaire maatregelen van de internationale atletiekfederatie IAAF en het WADA. Dat meldt het IOC op de eigen website.

"Het IOC verwacht van de IAAF en het WADA dat zij "alle mogelijke acties ondernemen om een schone sport te beschermen en het vertrouwen te herwinnen".

Wanneer de IAAF en het WADA disciplinaire maatregelen treffen tegen alle beschuldigde atleten, coaches en officials die genoemd worden in het rapport, kan het IOC op haar beurt overgaan tot het afpakken van medailles en het eremetaal alsnog toekennen aan de rechtmatige winnaars.

Diack

Bovendien heeft het olympische orgaan besloten om Lamine Diack, de voormalige voorzitter van de IAAF, zijn erelidmaatschap te ontnemen.

De 82-jarige Senegalees wordt ervan verdacht dat hij in 2011 voor meer dan 1 miljoen euro aan smeergeld heeft ontvangen en in ruil daarvoor positieve dopingtests van Russische atleten heeft verdoezeld.

Diack legde dinsdag zelf ook zijn voorzitterschap neer bij de Internationale Atletiek Stichting (IAF), een fonds voor de ontwikkeling en promotie van atletiek.

In augustus trad de bestuurder al af bij de IAAF. In Frankrijk loopt een strafrechtelijk onderzoek tegen hem wegens corruptie.

Rapport

Wereldantidopingagentschap WADA presenteerde maandag een onafhankelijk rapport waarin systematisch dopinggebruik in de Russische sport werd aangetoond.

Daarin stond het advies om de Russische atletiekbond te schorsen, wat zou betekenen dat Russische atleten niet meer mogen meedoen aan wedstrijden.

De onderzoekscommissie vond systematische gebreken binnen de IAAF en Rusland die de kans op een effectief antidopingprogramma voorkomen of verminderen, aldus het WADA.

Sebastian Coe, voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF noemde het rapport "alarmerend" en wil zo snel mogelijk toestemming krijgen van zijn medebestuursleden om sancties te overwegen, waaronder de uitsluiting van de Russische bond ARAF.

Het Russische ministerie van Sport beaamde dinsdag al dat er problemen zijn met de dopingbestrijding, maar zegt enige tijd geleden al maatregelen te hebben genomen en nu een 'zerotolerancebeleid' te voeren.

Video: WADA: 'Schors Russische atletiekbond'

Bekijk de uitspraak van Pound
Bekijk de uitspraak van Pound

Laboratorium

Eerder op dinsdag besloot het WADA al om de licentie van het antidopinglaboratorium in Moskou in te trekken, omdat het laboratorium niet onafhankelijk kon opereren en er directe intimidatie en tegenwerking door de Russische staat plaatsvond.

"We hebben snel gehoor gegeven aan een van de belangrijkste aanbevelingen in het rapport", zei WADA-president Craig Reedie op de website van zijn organisatie.

Sotsji

Het IOC ziet na het schokkende rapport over het dopingschandaal in de Russische atletiekwereld nog geen aanleiding om de resultaten van het officiële dopinglaboratorium bij de Winterspelen van 2014 in het Russische Sotsji in twijfel te trekken.

Experts van WADA hebben destijds alle gevolgde testprocedures gecontroleerd en goedgekeurd. Ook door deskundigen van het IOC werden destijds geen onregelmatigheden geconstateerd.

De ingevroren dopingstalen zullen wel tien jaar beschikbaar blijven voor nader onderzoek bij verdachte gevallen, maar ook voor mogelijk nieuwe testmethodes.