Het mondiale antidopingagentschap WADA heeft dinsdag de licentie van het antidopinglaboratorium in Moskou voorlopig ingetrokken.

Directe aanleiding van de beslissing is het dopingrapport dat een commissie van het WADA maandag publiceerde over grootschalig dopinggebruik in Rusland.

Volgens de commissie kan het laboratorium niet onafhankelijk opereren, omdat er directe intimidatie en tegenwerking door de Russische staat plaatsvindt.

In het rapport staat ook dat de directeur van het laboratorium, Grigory Rodchenko, opdroeg dat 1.417 dopingmonsters moesten worden vernietigd.

Advies

De commissie adviseerde het WADA-bestuur maandag al om de licentie van het laboratorium in te trekken.

"We hebben snel gehoor gegeven aan een van de belangrijkste aanbevelingen in het rapport", zegt WADA-president Craig Reedie op de website van zijn organisatie.

Het laboratorium kan tegen het besluit, dat onmiddellijk ingaat, protest aantekenen. Dat moet gebeuren bij het sporttribunaal CAS, binnen drie weken.

Dopingstalen

Een speciale commissie gaat de komende tijd onderzoeken wat er allemaal is gebeurd in het laboratorium. Daarna wordt bepaald of het instituut weer aan de slag kan of juist langer geschorst wordt door het WADA.

De dopingstalen die nog in Moskou staan en zijn geanalyseerd, worden naar een ander WADA-lab gebracht.