Rusland werkt al zes jaar aan een beter antidopingbeleid, waarbij zero tolerance het uitgangspunt is. Dat zegt het ministerie van Sport van de Russische Federatie in een officiële reactie op het dopingrapport van het mondiale antidopingbureau WADA.

Een speciale onderzoekscommissie legde systematisch en door de staat gestuurd dopinggebruik in de Russische atletiek bloot. Het WADA wil een schorsing van de atletiekbond.

''We zijn niet bijzonder verrast door de bevindingen en ons volkomen bewust van de problemen bij de Russische atletiekbond. We hebben ook al maatregelen genomen om de problemen op te lossen: er is een nieuwe voorzitter van de atletiekbond, een nieuwe hoofdcoach en we verjongen momenteel de trainersstaf. Het beleid is zero tolerance voor doping'', luidt de verklaring van het ministerie.

Al die maatregelen zijn volgens Rusland genomen in samenwerking met WADA en het Internationaal Olympisch Comité.

Stevige basis

''Rusland heeft in korte tijd een stevige basis gelegd in de strijd tegen doping. We hebben onze grenzen geopend voor controles en zijn serieuze voorlichting gaan geven om een schone sport te promoten. Ons antidopingbureau Rusada werkt onafhankelijk en volgens de richtlijnen van WADA'', vervolgt het ministerie van Sport.

Het ministerie van Sport meldde verder dat het volledige medewerking wil geven aan het WADA, als blijkt dat er toch nog overtredingen zijn gemaakt door Rusada of het laboratorium waar de dopingmonsters worden gecontroleerd. Sportminister Vitali Moetko zei maandag dat er geen bewijzen zijn voor de beschuldigingen in het rapport.