Chiel Warners, de voorzitter van de atletencommissie van sportkoepel NOC*NSF, heeft met verslagenheid gereageerd op het WADA-rapport van maandag.

Het rapport was het resultaat van een onderzoek naar dopinggebruik onder Russische sporters. In het rapport van het wereldantidopingagentschap wordt het advies gegeven om de Russische atletiekbond te schorsen.

Het systematische dopinggebruik zou zelfs met medeweten van de autoriteiten in Rusland tot stand zijn gekomen. "Vanuit Nederlands perspectief geloof je dat bijna niet", aldus voormalig meerkamper Warners tegen de NOS.

"Dat vind ik ook het meest schokkende: dat het een staatsgedragen iets blijkt te zijn en dat er van hoog tot laag en in de hele breedte aan meegewerkt werd."

Warners vreest zelfs, net als het WADA, dat er meer landen zijn waar dopinggebruik op grote schaal plaatsvindt.

"Ik zou niet weten waarom niet. Ik hoop dat het bij Rusland blijft, maar ja, niemand had dit vijf jaar geleden gedacht. Dus wie weet wat voortschrijdend inzicht met zich meebrengt."

Uitsluiten

Volgens Warners zou het een goede zaak zijn als de IAAF besluit om de Russische atletiekbond op non-actief te zetten, wat dus zou betekenen dat de atleten niet meer mee mogen doen aan evenementen. 

"Ik ben sowieso voor uitsluiten, zeker in eerste instantie, want je kunt niet garanderen dat er 'schone' atleten op de baan staan. Ik denk wel, en dat zei IAAF-voorzitter Sebastian Coe goed, dat je dit samen moet oplossen. De IAAF zal dit moeten oplossen samen met Rusland."

Warners hoopt dat Rusland op den duur wel weer wordt geaccepteerd in de atletiekwereld. "Er zal dus een schoonmaak gehouden moeten worden. Maar je zal ook naar de toekomst moeten kijken: hoe krijgen we met z'n allen Rusland er weer bij?"

"Want ze horen er ook gewoon bij. Ik zou dan wel een garantie willen zien dat de mensen die meedoen over een langere periode schoon zijn."

Het onderzoek van de WADA werd ingesteld nadat de Duitse tv-zenders ARD en ZDF vorig jaar december een documentaire uitzonden over massaal en systematisch dopinggebruik in de Russische sport. Russische officials zouden geld hebben aangenomen om atleten doping te verstrekken en positieve testen te verdoezelen.