Het Wereldantidopingagentschap WADA denkt dat Rusland niet het enige land is met een serieus dopingprobleem.

"Dit is pas het topje van de ijsberg", zei commissievoorzitter Dick Pound maandag bij de presentatie van het rapport waarin het WADA adviseert om de Russische atletiekbond te schorsen vanwege grootschalig dopinggebruik.

"We denken niet dat Rusland het enige land is met een dopingprobleem", vervolgde Pound. "En we denken ook niet dat atletiek de enige sport is."

De 73-jarige Pound vertelde eerder op de persconferentie dat er volgens het WADA in Rusland sprake is van "door de staat gesteund dopinggebruik". Hij zei zich grote zorgen te maken omdat de uitkomsten van het onderzoek volgen op eerdere misstanden in de sportwereld.

"De geloofwaardigheid van de sport heeft in de afgelopen maanden een paar flinke deuken opgelopen", aldus Pound, waarbij hij ook doelde op de corruptieschandalen binnen de wereldvoetbalbond FIFA.

"Het publiek zal daardoor steeds meer gaan denken dat alle sport corrupt is. Als de prestaties niet meer geloofd worden dan heb je een serieus geloofwaardigheidsprobleem. Ik hoop daarom dat alle sporten kritisch kijken naar hun bestuur en hun antidopingsysteem, anders komt hun bestaansrecht in gevaar."

Interpol

In de hoop op harde maatregelen heeft het WADA de bevindingen van het onderzoek, waarin gesproken wordt over "crimineel gedrag'' van personen en organisaties in Rusland, overgedragen aan Interpol.

Deze Europese opsporingsdienst bevestigde maandag dat het een wereldwijd onderzoek coördineert naar vermeende corruptie door atleten en officials. Justitie in Frankrijk heeft de leiding in dat onderzoek naar de criminele gedragingen, die verder niet gespecificeerd zijn door WADA. 

Pound hoopt daarnaast dat Rusland zelf beseft dat maatregelen nodig zijn om de problemen aan te pakken. "Ik hoop dat Rusland inziet dat een grote schoonmaak nodig is. Dit is het moment om het dopingprobleem te vernietigen."

Olympische Spelen

De internaltionale atletiekbond IAAF heeft al aangegeven dat het overweegt het advies van het WADA op te volgen en de Russische atletiekbond te schorsen.

Pound: "Als de IAAF die sanctie echt doorvoert, zijn er geen Russische atleten op de Olympische Spelen van Rio in 2016. Ik hoop dat Rusland de sanctie vrijwillig accepteert en de problemen in het land erkent."

Rusland is een traditionele grootmacht in de atletiek. Bij de Olympische Spelen in Londen in 2012 vergaarde de Russische equipe zeventien atletiekmedailles, waarvan acht gouden.

Bekijk de uitspraak van Pound:

Bekijk de uitspraak van Pound
Bekijk de uitspraak van Pound