Antidopingagentschap WADA vindt dat onder anderen olympisch kampioene Maria Savinova levenslang geschorst zou moeten worden vanwege het overtreden van dopingregels.

De 800-meterloopster is één van de vijf Russische atletes die in een maandag gepubliceerd rapport in verband worden gebracht met dopinggebruik.

De 30-jarige Savinova werd in 2010 wereldkampioene indoor, in 2011 wereldkampioene outdoor en in 2012 olympisch kampioene in Londen op haar favoriete afstand.

Hoewel ze niet wilde meewerken aan het onderzoek, concludeerden de onderzoekers wel dat ze "doping heeft gebruikt of dat heeft geprobeerd''. Op basis daarvan heeft het WADA de atletiekfederatie IAAF geadviseerd haar voor het leven te schorsen. Dat geldt ook voor Jekaterina Poistogova, die derde werd op de 800 meter in Londen.

Volgens het onderzoek van het antidopingagentschap zijn de Spelen van Londen "gesaboteerd door de wijd verspreide inactiviteit tegen Russische atleten met een verdacht dopingprofiel".

Snelwandeltrainer

De drie andere hardloopsters die moeten vrezen voor een levenslange schorsing zijn minder bekend: Kristina Oegarova, Tatjana Mijazina en Anastasia Dazdireva hebben geen aansprekende resultaten op hun naam staan.

Het WADA heeft het IAAF ook nog geadviseerd om het medische hoofd van de Russische atletiekbond, Sergei Nikolajevitsj Portoegalov, en vier coaches voor het leven te weren uit de atletiek.

Onder hen is Aleksej Melnikov, de oud-hoofdtrainer van de snelwandelaars. Hij werd eerder al door de IAAF aangeklaagd voor het overtreden van de dopingregels.

De anderen zijn de middenafstandcoaches Vladimir Kazarin en Vladimir Mochnev en snelwandeltrainer Viktor Tsjegin.