De Nederlandse honkballers hebben maandag hun eerste wedstrijd van de Premier 12 gewonnen. De ploeg van Hensley Meulens versloeg gastland Taiwan met 7-4 op het nieuwe, officieuze WK.

Oranje startte uitstekend in het Intercontinental Baseball Stadium in het Taiwanese Taichung, want na twee innings stond het al op een 4-1 voorsprong.

Openingsslagman Randolph Oduber begon de wedstrijd met een honkslag op het werpen van Kuan-Yu Chen en de midvelder kon later scoren op een opofferingslag van Curt Smith in het rechtsveld. Taiwan kwam direct op gelijke hoogte, omdat startend werper Diegomar Markwell een homerun van vedette Dai-Kang Yang moest toestaan.

In de tweede inning counterde Yurendell de Caster met een eigen homerun en hij nam Carlton Daal met zich mee. De korte stop van Nederland had zelf al Kalian Sams over de plaat geslagen, waardoor er 4-1 op het scorebord stond.

Kwetsuur

Markwell moest na drie innings het veld verlaten nadat hij een hardgeslagen bal van Yang tegen zich aan kreeg en Taiwan kwam in de zesde inning nog terug tot 4-3, maar drie Nederlandse punten in de negende en laatste inning beslisten het duel.

Voormalig Major League Baseball-vedette Andruw Jones (38) begon als eerste honkman en was in vier slagbeurten goed voor één van de veertien Nederlandse honkslagen. Sams was het best op dreef met vier 'hits'.

Naast Markwell zag Meulens nog een werper geblesseerd uitvallen. Reliever Tom Stuifbergen kreeg in ruim één inning geen honkslagen tegen, maar verstapte zich vervolgens en liep een kwetsuur aan zijn enkel op.

Nieuw

De Premier 12 is een nieuw toernooi voor de beste twaalf landen van de wereldranglijst. Het geldt als de vervanger van het officiële wereldkampioenschap, dat in 2011 voor het laatste werd gehouden in Panama en waarop Nederland de titel veroverde.

Het nieuwe toptoernooi heeft de status van een officieus WK, omdat de MLB zijn spelers niet heeft vrijgegeven. De vierjaarlijkse World Baseball Classic, die door de MLB georganiseerd wordt en waarvan de volgende editie in 2017 is, geldt nu als het officiële WK.

De Premier 12 begon zondag met een 5-0 zege van het andere gastland Japan op Zuid-Korea. De finale van het toernooi, waarvan de winnaar een miljoen dollar (900.000 euro) aan prijzengeld verdient, is op 21 november in Tokio.

Het Nederlands Koninkrijksteam, zoals de ploeg officieel heet, speelt in groep A verder nog tegen Cuba, Italië, Puerto Rico en Canada.