De ethische commissie van het Internationaal Olympisch Comité raadt aan dat erelid en voormalig voorzitter van de internationale atletiekbond IAAF Lamine Diack geschorst wordt.

Dat meldt het IOC maandag.

Vorige week werd bekend dat justitie in Frankrijk de 82-jarige Diack ervan verdenkt dat hij in 2011 voor meer dan 1 miljoen euro aan smeergeld heeft ontvangen en in ruil daarvoor positieve dopingtests van Russische atleten heeft verdoezeld.

Zijn zoon Papa Massata Diack, persoonlijk adviseur Habib Cisse en het voormalig hoofd van de antidopingcommissie van de IAAF Gabriel Dolle worden ook onderzocht door de Franse politie

De Britse krant The Sunday Times berichtte zondag dat daar winnaars van olympisch goud en zilver op de Spelen van Londen 2012 bijzaten. Maandag presenteerde wereldantidopingagentschap WADA een rapport dat systematische gebreken vond binnen de IAAF en Rusland.

De Senegalees Lamine Diack trad deze zomer na zestien jaar af als voorzitter van de IAAF.

Verklaring

In een verklaring later op de dag noemde het IOC het rapport van het WADA "zeer schokkend en heel treurig voor de sportwereld".

"Het IOC zal het rapport zorgvuldig bestuderen. Als er overtredingen van de antidopingregels bij Olympische Spelen worden geconstateerd, dan zal het IOC reageren met zijn normale 'zero tolerance-beleid'.