De internationale atletiekfederatie IAAF overweegt om de Russische atletiekbond (ARAF) te schorsen vanwege grootschalig dopinggebruik.

Dat meldt de IAAF maandag in een verklaring. Voorzitter Sebastien Coe wil zo snel mogelijk toestemming krijgen van zijn medebestuursleden om "sancties te overwegen". Een van deze straffen kan volgens de bond de volledige uitsluiting van de ARAF zijn. Coe wil voor het eind van de week een reactie van de Russische bond.

Het statement is een reactie op een onafhankelijk rapport (pdf) dat wereldantidopingagentschap WADA eerder op de dag presenteerde in Genève. Daarin stond het advies om de Russische atletiekbond te schorsen, wat zou betekenen dat Russische atleten niet meer mogen meedoen aan wedstrijden.

Het onderzoek werd ingesteld nadat de Duitse tv-zenders ARD en ZDF vorig jaar december een documentaire uitzonden over massaal en systematisch dopinggebruik in de Russische sport. Russische officials zouden geld hebben aangenomen om atleten doping te verstrekken en positieve testen te verdoezelen.

De onderzoekscommissie heeft nu naar eigen zeggen "systematische gebreken binnen de IAAF en Rusland gevonden die de kans op een effectief antidopingprogramma voorkomt of vermindert". Het rapport stelt dat vrijwel alle beweringen uit de Duitse documentaire op waarheid berusten.

Coe zegt in een reactie dat de informatie in het rapport "alarmerend" is. "We hebben tijd nodig om alle gedetailleerde bevindingen goed te begrijpen, maar ik heb wel het proces gestart om sancties tegen de ARAF te overwegen. Atleten, partners en fans kunnen er zeker van zijn dat als er gebreken in ons antidopingprogramma zitten, dat we die zullen repareren."

Antidopinglaboratorium

Het WADA adviseert op basis van de informatie van het rapport ook dat nog eens vijf atleten, vier coaches en één dokter moeten worden geschorst. Onder anderen olympisch kampioene Maria Savinova zou levenslang geschorst moeten worden vanwege het overtreden van dopingregels.

Bovendien vindt de commissie dat het antidopinglaboratorium in Moskou zo snel mogelijk zijn accreditatie kwijt moet raken, omdat het "niet onafhankelijk" kan opereren, omdat er "directe intimidatie en tegenwerking door de Russische staat plaatsvindt".

Tevens moet de directeur van het lab per direct ontslagen worden. Het rapport meldt dat deze Grigory Rodchenko heeft opgedragen dat er 1417 dopingmonsters moesten worden vernietigd zodat het onderzoek deze niet als bewijs kon gebruiken.

Commissievoorzitter Dick Pound stelde op de persconferentie dat er sprake is van "door de staat gesteund dopinggebruik. Onze conclusie is dat dit niet kon gebeuren zonder dat de autoriteiten ervan wisten of zonder dat ze er toestemming voor hebben gegeven."

Vitali Moetko, de Russische minister van Sport, meldt aan persbureau Interfax dat de beschuldigingen van het WADA niet worden gesteund door bewijzen. Bovendien zou volgens hem het vernietigen van de urine- en bloedmonsters zijn uitgevoerd op last van het wereldantidopingagentschap.

Bekijk de uitspraak van Pound:

Bekijk de uitspraak van Pound
Bekijk de uitspraak van Pound

Diack

Vorige week werd al bekend dat Lamine Diack, die onlangs na zestien jaar aftrad als voorzitter van de IAAF, is aangeklaagd voor corruptie.

Justitie in Frankrijk verdenkt de 82-jarige Senegalees ervan dat hij in 2011 voor meer dan 1 miljoen euro aan smeergeld heeft ontvangen en in ruil daarvoor positieve dopingtests van Russische atleten heeft verdoezeld.

The Sunday Times berichtte zondag dat daar winnaars van olympisch goud en zilver op de Spelen van Londen 2012 bijzaten.

Het onderzoek van het WADA concludeert dat "corruptie en omkoping voorkomt tot in de hoogste kringen van de internationale atletiek".

Donkere dagen

Coe, die Diack in de zomer opvolgde als IAAF-voorzitter, reageerde afgelopen weekend voor het eerst op de nieuwe crisis in de atletiekwereld.

"Het is weerzinwekkend en absurd dat mensen in onze sport geld zouden hebben afgeperst van atleten die schuldig waren aan dopinggebruik", aldus de Brit.

"Ik ben kwaad, verdomd kwaad. Dit zijn donkere dagen voor onze sport. Ik ben meer vastberaden dan ooit om het vertrouwen in het atletiek weer op te bouwen, maar de weg daar naartoe zal lang duren. We zullen de autoriteiten onze volledige medewerking blijven geven."

De IAAF heeft het glamoureuze eindejaarsgala in Monaco al afgeblazen vanwege de huidige crisis.