Jorge Lorenzo heeft zich zondag tot wereldkampioen gekroond in de MotoGP. De 28-jarige Spanjaard zegevierde tijdens de afsluitende race in Valencia en zag zijn concurrent Valentino Rossi niet verder komen dan de vierde plaats.

Lorenzo troefde Marc Marquez en Dani Pedrosa af na een zeer spannende strijd. Het verschil tussen de winnaar en de nummer drie was iets meer dan een halve seconde.

Beide Honda-coureurs hielden Rossi van het podium. Om de titel te pakken had de Italiaan als tweede moeten eindigen.

Rossi diende helemaal achteraan te beginnen als straf voor zijn aanvaring met Marquez tijdens de race in Maleisië van twee weken geleden.

De 36-jarige Italiaan lag na dertien ronden al op de vierde plaats na een indrukwekkende inhaalrace. Daarna stokte zijn opmars, omdat het gat naar Pedrosa te groot was. Uiteindelijk gaf hij zo'n twintig seconden toe op Lorenzo.

Eerder pakte Lorenzo in 2010 en 2012 de titel in de MotoGP.

Moto3

Eerder op de dag kroonde Danny Kent zich tot kampioen in de Moto3. Voor hem was de negende plaats voldoende. In de eindstand had de Brit zes punten voorsprong op de Portugees Miguel Oliveira, die zondag won.

Het was voor het eerst sinds 1977 dat een Brit een wereldtitel in het wegracen opeiste. De laatste die dat deed was Barry Sheene. De in 2003 overleden Sheene pakte zijn tweede en laatste wereldtitel met Suzuki in de 500cc 38 jaar geleden.

Zowel Kent als Oliveira komt volgend jaar uit in de Moto2. Oliveira dankte zijn zege in Valencia aan een val in de laatste ronde van Nico Antonelli die ook nog twee andere rijders een podiumplek kostte.

Moto2

In de Moto2 was de dagzege voor de onttroonde wereldkampioen Esteve Rabat uit Spanje. Hij hield landgenoot Alex Rins en de Zwitser Thomas Lüthi achter zich. De Fransman Johann Zarco had zich weken geleden al tot wereldkampioen laten kronen. Hij eindigde zondag als zesde.