Voorzitter Sebastian Coe van de internationale atletiekfederatie (IAAF) baalt dat de atletiekwereld in een kwaad daglicht is gesteld.

"Het is afschuwelijk en absurd dat mensen in onze sport geld zouden hebben afgeperst van atleten die schuldig waren aan dopinggebruik'', reageerde Coe zaterdag in een verklaring voor het eerst op de crisis van deze week in de atletiekwereld.

Lamine Diack, de voorganger van Coe, zou voor meer dan 1 miljoen euro smeergeld hebben ontvangen. Volgens de Franse justitie heeft de 82-jarige Senegalees het geld in 2011 aangenomen en in ruil daarvoor positieve dopingtests van Russische atleten verdoezeld.

Vier atletiekofficials zijn officieel aangeklaagd voor overtredingen van de dopingregels, onder wie Papa Massata Diack, de zoon van de voormalig IAAF-preses

De ethische commissie van de internationale atletiekfederatie beschuldigt de vier ervan dat ze belangrijke informatie over de dopingtest van de Russische marathonloopster Lilia Sjoboechova hebben achtergehouden. Het viertal wordt volgende maand in Londen gehoord.

Consultant

Papa Massata Diack was werkzaam als consultant bij de atletiekfederatie.

De andere drie zijn Valentin Balachnitsjev, voormalig voorzitter van de Russische atletiekbond, de Russische oud-trainer van de snelwandelaars Aleksej Melnikov en de Fransman Gabriel Dollé, voormalig hoofd van de antidopingafdeling van de IAAF.

De vier kwamen in opspraak na een documentaire van de ARD, die massaal en systematisch dopinggebruik in de Russische sport onthulde. Sjoboechova, oud-winnares van de marathons van Londen en Chicago, zat wegens doping een schorsing uit van twee jaar en zeven maanden.