Sjinkie Knegt heeft zaterdag bij de wereldbeker shorttrack in Toronto wederom zilver veroverd op de 1500 meter. Lara van Ruijven werd tweede op de 500 meter en pakte zo een medaille in haar eerste World Cup-finale.

De 26-jarige Knegt hoefde in de Canadese stad net als vorige week bij de eerste World Cup in Montreal alleen de Zuid-Koreaan Yoon-Gy Kwak voor zich te dulden.

De Fries reed in Toronto lang op kop, maar werd een paar ronden voor het einde gepasseerd door Kwak. Hij slaagde er niet meer in zijn Koreaanse rivaal te passeren.

Kwak reed naar het goud in 2.13,607, Knegt kwam als tweede over de streep in 2.13,855. François Hamelin, een van de drie Canadezen in de finale, werd derde in 2.13,987.

Van Ruijven

Van Ruijven profiteerde in de finale van 500 meter van een valpartij van de Chinese Kexin Fan en de Poolse Natalia Maliszewska en schaatste achter de Britse Europees kampioene Elise Christie naar de tweede plaats.

De regerend Nederlands kampioene eindigde vorige week in Montreal als achtste op de 1000 meter. Dat was de tweede top acht-klassering uit haar carrière, na de zesde plek vorig seizoen in Salt Lake City op de kilometer.

Yara van Kerkhof reikte tot de halve finales op de kortste afstand, maar werd door een vierde plek in haar serie veroordeeld tot de B-finale. Daarin eindigde de Nederlandse als vierde, waardoor ze achtste werd in het eindklassement.

Bij de mannen strandde Freek van der Wart in de kwartfinales van de 500 meter door derde te worden in zijn heat. De Canadees Samuel Girard zegevierde in eindstrijd van de sprint.

Ter Mors

Jorien ter Mors wist bij haar rentree in het internationale shorttrack de halve finales van de 1500 meter te bereiken, maar daarin kwam ze niet verder dan een vierde plaats.

De Enschedese, die het hele vorige seizoen moest missen wegens een vorm van overtraindheid, besloot vervolgens om niet te starten in de B-finale. De pas 18-jarige Suzanne Schulting werd tweede in de B-finale en eindigde zo als negende op de 1500 meter.

Ter Mors, Schulting, Van Kerkhof en Van Ruijven wisten zich op de relay niet te plaatsen voor finale. In de halve eindstrijd kwam het Oranje-kwartet niet verder dan een vierde plek.

De Nederlandse mannen (Knegt, Van der Wart, Daan Breeuwsma en Adwin Snellink) moesten zich ook tevreden stellen met plaatsing voor de B-finale van zondag. Canada en Hongarije waren het kwartet te snel af in de halve eindstrijd.