Valentino Rossi denkt niet dat hij zich zondag in de laatste MotoGP-race van het jaar in Valencia van de 26e en laatste plaats naar het podium kan opwerken.

"Ik denk dat het nogal onmogelijk is om in de top drie te eindigen wanneer je als laatste moet starten", zei Rossi zaterdag na de kwalificatie tegen BT Sport.

"Ik denk dat er zeven of acht motoren zullen vechten voor de vierde plek. Het hangt van mijn snelheid en van wat er gebeurt in de eerste paar ronden af hoe ver ik kan komen."

De 36-jarige Italiaan zette de twaalfde tijd neer op het Circuit Ricardo Tormo, maar hij wist voor de kwalificatie al dat hij in de race voor straf achteraan moet starten.

De Yamaha-coureur had twee weken geleden bij de GP van Maleisië een aanvaring met Marc Marquez en zag zijn beroep tegen de daaropvolgende straf deze week worden afgewezen door het internationaal sporttribunaal CAS.

Rossi verdedigt in de laatste race een voorsprong van zeven punten op Jorge Lorenzo, die van pole position zal vertrekken. Als zijn Spaanse teamgenoot eerste of tweede wordt, moet 'The Doctor' in de top drie eindigen om voor de achtste keer wereldkampioen te worden in de MotoGP/500 cc.

Crash

De WK-leider gaf toe dat de kwalificatie niet vlekkeloos verliep voor hem. "Jammer genoeg hadden we vanmiddag meer problemen dan vanochtend in de vrije training. Toen was ik niet zo slecht. 's Middags had ik bij de hogere temperaturen wat moeite om grip te krijgen."

Rossi ging in de slotfase van de kwalificatie nog onderuit, maar daar wilde hij niet te veel woorden aan vuil maken.

"Ik maakte een foutje en crashte, maar dat maakte toch geen enkel verschil, omdat ik toch achteraan moet starten."

Lorenzo

Lorenzo houdt er nog steeds rekening mee dat Rossi zich tijdens de race kan opwerken naar het podium. Volgens de tweevoudig kampioen in de MotoGP is de race om het kampioenschap nog steeds open.

"Als ik morgen om wat voor reden dan ook niet finish, is Valentino kampioen. In een wedstrijd kan van alles gebeuren, zeker in de MotoGP", zegt Lorenzo tegen Autosport.com.

"Het is niet zo eenvoudig voor mij. Ik moet eerste of tweede worden om min of meer zeker te zijn van de titel. Het wordt voor Valentino lastig om tweede te eindigen, maar zeker niet onmogelijk."

De race in Valencia start zondagmiddag om 14.00 uur Nederlandse tijd.