Valentino Rossi zal zondag in Valencia bij de beslissende MotoGP-race definitief achteraan moeten starten. Het internationaal sporttribunaal CAS heeft donderdag bepaald dat zijn straf blijft staan.

Dat meldt het CAS op de eigen website.

Rossi tekende vorige week beroep aan bij het sporttribunaal in de hoop dat de sanctie zou worden uitgesteld, maar volgens het CAS is niet aan de voorwaarden voldaan om aan deze eis te voldoen.

Vertegenwoordigers van de internationale motorsportfederatie FIM en van de Italiaanse motorcoureur waren woensdag in Lausanne voor behandeling van de zaak. Het ging uitsluitend om de vraag of de straf uitgesteld kon worden, niet of de sanctie terecht of onterecht was.

Aanvaring

Rossi kreeg de straf wegens zijn aanvaring met Marc Marquez tijdens de Grand Prix van Maleisië anderhalve week geleden.

In de eerste ronden van de race op Sepang vocht de 36-jarige Italiaan een verhitte strijd uit met Marquez, wat in de zevende ronde leidde tot contact tussen de twee en een valpartij van de Honda-coureur. (Bekijk hier de beelden)

Volgens de stewards maakte Rossi bewust contact met Marquez, maar dat ontkent 'The Doctor'.

WK-leider

Rossi is nog steeds de leider in de WK-stand, maar zijn teamgenoot bij Yamaha Jorge Lorenzo hoeft komende zondag in Valencia maar zeven punten goed te maken.

Dat betekent dat als Lorenzo de race in zijn thuisland Spanje weet te winnen, dat Rossi als tweede moet eindigen om voor de achtste keer wereldkampioen te worden in de MotoGP/500 cc.

Ondanks de huidige situatie stelt Rossi dat hij zijn contract bij Yahama uitdient. "Deze straf heeft geen invloed op mijn passie of ideeën over de toekomst, dus ook volgend jaar zal ik racen. Daarna besluit ik pas of ik doorga of niet."

Rossi benadrukt wel dat hij niks kon doen aan de botsing met Marquez. "Helaas had ik geen andere keus. Ik betreur wel dat ik een ruime bocht nam en niet voor mijn normale lijn koos."