De Russische atletiekbond (ARAF) heeft vijf atleten geschorst vanwege dopinggebruik.

Dat meldt de ARAF donderdag aan het Russische persbureau TASS.

Het gaat om kogelslingeraarster Maria Bespalova (29), marathonloopster Maria Konovalova (41), snelwandelaar Yevgeny Nushtayev (22), en lopers Yaroslav Kholopov (26) en Vlas Bredikhin (27).

Bespalova, de nummer elf van de olympische finale van 2012 in Londen, moet na haar positieve test op verboden steroïden vier jaar toekijken, net als Bredikhin en Kholopov.

Konovalova, die twee keer derde werd in de marathon van Chicago, is voor twee jaar geschorst, terwijl Nushtayev zes maanden niet mag uitkomen in wedstrijden.

Epicentrum

De ARAF heeft dit jaar al verschillende Russische topatleten geschorst voor dopinggebruik. Het dopingschandaal in de Russische atletiek dwong bondsvoorzitter Valentin Balachnitsjev en hoofdcoach Valentin Maslakovtot aftreden.

Het Britse The Sunday Times en het Duitse ARD/WDR meldden begin augustus dat honderden atleten tussen 2001 en 2012 verdachte dopingtests hadden afgeleverd tijdens Olympische Spelen en WK's.

Rusland werd in dat onderzoek aangeduid als het "epicentrum van de verdachte dopingtests". Meer dan tachtig procent van de medailles die het land won, werd behaald door atleten met bloedwaarden die kunnen duiden op dopinggebruik.

Affaire

De onafhankelijke onderzoekscommissie van het internationale antidopingbureau WADA zal maandag in Genève haar rapport presenteren over deze geruchtmakende affaire.

Het team van voorzitter Dick Pound boog zich tegelijkertijd ook over de beschuldigingen aan het adres van de mondiale atletiekfederatie IAAF. Deze zou verdachte bloedwaarden van geteste atleten hebben verdoezeld.

De handel en wandel van voormalig IAAF-voorzitter Lamine Diack staat daarbij in de schijnwerpers. De 82-jarige Senegalees, in augustus opgestapt, is woensdag in Frankrijk aangeklaagd wegens omkoping en witwassen van geld.