De Pittsburgh Penguins zijn van plan om de Nederlandse ijshockeyer Daniel Sprong in ieder geval voorlopig in de NHL te houden.

Een anonieme teamofficial zegt tegen de lokale krant Pittsburgh Post-Gazette dat er geen directe plannen zijn om Sprong terug te sturen naar de Charlottetown Islanders, het team uit de Quebec Major Junior Hockey League waar de geboren Amsterdammer de laatste twee seizoenen indruk maakte.

De 18-jarige Sprong, eerder dit jaar als 46e gekozen in de jaarlijkse 'draft', heeft tot nu toe acht wedstrijden gespeeld in zijn debuutseizoen in de NHL, waarin hij één keer wist te scoren.

De 'rookie' kan maximaal negen duels spelen voordat de regels voorschrijven dat het eerste jaar van zijn NHL-contract gaat tellen.

"Ik probeer elke dag zo hard mogelijk te werken en zoveel mogelijk te leren. Ik moet gewoon zo doorgaan", aldus Sprong.

Indruk

De 'winger' zat de afgelopen twee wedstrijden niet in de selectie van de Penguins, die momenteel een vrijwel fitte spelersgroep hebben.

Coach Mike Johnston en technisch directeur Jim Rutherford lieten vorige week echter al weten dat ze onder de indruk zijn van Sprong.

"Op dit moment kan hij het team helpen", aldus Rutherford. "Daniel doet het voorlopig erg goed en dat zie ik niet zo snel veranderen."

In de nacht van woensdag op donderdag was Pittsburgh met 3-2 te sterk voor de Vancouver Canucks, waardoor de ploeg van vedette Sidney Crosby nu acht van zijn eerste twaalf duels heeft gewonnen.