Lamine Diack, de onlangs afgetreden voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF, is aangeklaagd voor corruptie.

Justitie in Frankrijk verdenkt de 82-jarige Senegalees ervan in ruil voor geld positieve dopingtests van Russische atleten te hebben verzwegen. Ook zijn raadsman Habib Cissé is aangeklaagd.

Diack gaf de afgelopen zestien jaar leiding aan de mondiale atletiekbond, die zijn hoofdkantoor in Monaco heeft. De Brit Sebastian Coe werd in augustus tot zijn opvolger gekozen.

De Franse justitie is het onderzoek begonnen naar aanleiding van een klacht van het mondiale dopingbureau WADA. Een arts die leiding gaf aan het antidopingbeleid van de IAAF is aangehouden en verhoord.

De atletiekfederatie haastte zich te verklaren dat ze volledig meewerkt aan het onderzoek naar de mogelijke verdoezeling van dopingzaken door de voormalige atletiekbaas.

De IAAF bevestigde dat de politie dinsdag was langsgeweest op het hoofdkwartier om medewerkers te ondervragen en documenten in beslag te nemen.

Systematisch dopinggebruik

In december vorig jaar zonden de Duitse tv-zenders ARD en ZDF een documentaire uit over massaal en systematisch dopinggebruik in de Russische sport. Enkele kopstukken van de IAAF stapten op na de onthulling.

De IAAF kwam in augustus wederom in opspraak door Britse en Duitse publicaties over laks optreden van de bond tegen mogelijke dopingzondaars.

Volgens gelekte cijfers zouden tussen 2001 en 2012 achthonderd atleten verdachte bloedwaarden hebben vertoond. Diack noemde destijds de beschuldigingen over nalatigheid van zijn bond ''belachelijk''.

IOC

Het Internationaal Olympisch Comité maakte later op de dag bekend dat zijn ethische commissie ook een onderzoek in zal stellen naar Diack, die erelid is van het IOC.