Joeri Verlinden gaat niet met de Nederlandse zwemselectie mee naar de EK kortebaan, die begin december in het Israëlische Netanya worden gehouden.

Hij dook tijdens de ONK in Tilburg op de 100 meter vlinderslag weliswaar onder de limiet, maar gaat zich helemaal concentreren op de Amsterdam Swim Cup een week later.

Daar wil de 27-jarige Verlinden zich in het 50 meterbad kwalificeren voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Technisch directeur Joop Alberda maakte maandag de EK-ploeg bekend, met daarin negen vrouwen en vijf mannen. Behalve de gevestigde namen telt de selectie ook een aantal talenten.

Tot de selectie behoren Inge Dekker, Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Moniek Nijhuis, Sharon van Rouwendaal, Robin Neumann, Marrit Steenbergen, Tessa Vermeulen, Tamara van Vliet, Maarten Brzoskowski, Sébas van Lith, Nyls Korstanje, Jesse Puts en Ben Schwietert.

Lovend

Bij de bekendmaking van de selectie liet Alberda zich lovend uit over de talenten in het Nederlandse zwemmen. "Ik ben verheugd dat de jeugd stappen maakt richting het internationale podium", zei hij.

"Op de EJK in Bakoe en Europese Jeugdspelen in Tbilisi lieten ze zich al zien met prachtige resultaten. Goed dat deze lijn zich nu doorzet. De jeugdzwemmers zijn een mooie aanvulling op de ervaren zwemmers en maken de selectie compleet."

Alberda is namens de KNZB nog wel in overleg met de Europese zwemfederatie LEN over de EK-deelname van de 16-jarige Korstanje. Er bestaan in de regelgeving onduidelijkheden over de leeftijdgrens.