Dafne Schippers maakt kans op de titel van internationaal atlete van het jaar. Dat maakte de internationale atletiekfederatie IAAF maandag bekend.

Schippers is de eerste genomineerde vrouw voor de eretitel. Bij de mannen ging de eerste nominatie naar de Jamaicaan Usain Bolt.

De lijst van genomineerden wordt later nog aangevuld met negen vrouwen en negen mannen. Uiteindelijk worden daaruit drie vrouwen en drie mannen gekozen, die op 28 november kans maken op de prijs.

In oktober werd de 23-jarige Utrechtse in het Zwitserse Lausanne al voor de tweede achtereenvolgende keer verkozen tot Europees atlete van het jaar.

Vorig jaar zat Schippers al bij de laatste drie geselecteerden door de IAAF. Toen ging de titel van beste atlete van het jaar uiteindelijk naar de Nieuw-Zeelandse kogelstootster Valerie Adams.

Wereldkampioen

Schippers kroonde zich dit jaar tot wereldkampioen op de 200 meter in Peking. Ze zegevierde daar in een Nederlands record (21,63) en zette daarmee ook de beste wereldjaartijd neer.

Op de 100 meter werd ze tweede in 10,81, ook dat was goed voor een Nederlands record. Eerder in het jaar veroverde ze bij de EK indoor in Praag goud op de 60 meter.

Bolt legde bij de WK in Peking beslag op drie gouden medailles. De Jamaicaanse sprinter was de beste op de 100 meter, de 200 meter en de 4x100 meter.