De Keniaan Stanley Biwott heeft zondag de marathon van New York bij de mannen gewonnen. Hij troefde in de slotfase van de race zijn landgenoot Geoffrey Kamworor af.

De 29-jarige Biwott noteerde een weinig aansprekende tijd van 2.10.34.

Kamworor, die dit jaar de wereldtitel veldlopen veroverde, finishte in 2.10.48. De Ethiopiër Lelisa Desisa eindigde als derde in 2.12.10. De Keniaan Wilson Kipsang, die vorig jaar de klassieker in de 'Big Apple' won, werd vierde in 2.12.45.

Biwott liep lang in een grote kopgroep, die na ongeveer 32 kilometer uiteenviel. Kamworor was degene die een tempoversnelling plaatste en alleen Biwott en Desisa konden volgen.

Bij het ingaan van Central Park maakte Biwott zich los en liep naar zijn fraaiste marathonzege. Dit voorjaar was hij nog de snelste geweest in de CPC Loop in Den Haag.

Keitany

Mary Keitany schreef de marathon bij de vrouwen op haar naam. De atlete uit Kenia kwam solo over de streep in Central Park. Haar winnende tijd van 2.24.25 lag onder die van 2014, toen ze de 42,195 kilometer door de 'Big Apple' aflegde in 2.25.07.

Keitany nam bij 35 kilometer afstand van haar laatste medevluchters en liep de laatste zware kilometers onbedreigd naar de overwinning.

De Ethiopische Aselefech Mergia eindigde op ruim een minuut als tweede in 2.25.32. Haar landgenote Tigist Tufa, dit voorjaar de beste in de marathon van Londen, liep naar de derde plaats in 2.25.50.

De 33-jarige Keitany bleef ver verwijderd van haar persoonlijk record van 2.18.37. Alleen de Britse wereldrecordhoudster Paula Radcliffe liep ooit sneller.